Zonder risico sporten in de Broekpolder

Starttijden SurvivalRun 2019.
24 mei 2018
Toon alles

Zonder risico sporten in de Broekpolder

De gemeente Vlaardingen zegt dat de Broekpolder ook voor intensievere vormen van recreatie kan worden gebruikt, ondanks het vervuilde slib dat in de grond zit. Dat blijkt uit een advies van de GGD die een onderzoek uitvoerde.

Organisator Adventure Vlaardingen wil in het gebied survivaltrainingen en wedstrijden houden. Ook een zogenaamde mud-run zit in de planning. Het gebied wordt ook gebruikt door mountainbikers.

Eind jaren vijftig is de Broekpolder volgestort met havenslib, dat later chemisch vervuild bleek te zijn. Tien jaar geleden was er nog sprake van het volbouwen van de Broekpolder met kapitale landhuizen, maar na protesten uit zowel Vlaardingen als Maassluis werden deze plannen afgeblazen.

Volgens de onderzoekers bestaat bij recreanten het risico dat ze jeuk of huiduitslag krijgen als ze in contact komen met water of modder in het gebied. Maar dat kan ook worden veroorzaakt door waterplanten en algen. Het water in de Broekpolder is geen officieel zwemwater.

Wethouder Ruud van Harten is blij met de uitslag van het onderzoek: “Er zijn al vaker onderzoeken gedaan naar de bodemkwaliteit in relatie tot de recreatie in de Broekpolder. Ik ben dan ook niet verbaasd over deze uitslag. Een aantal locaties is ook gesaneerd. Bijvoorbeeld het Klauterwoud, daar is de grond eerst gesaneerd voordat er een speellocatie van is gemaakt.”